Yli 200 vuotias sukutila

Kuusamolaisen Pitkäsen maalaisjuustolan tarina

Tilamme on alkujaan yli 200 vuotta vanha sukutila.

Sodan aikaa

Pitkäsen vanha emäntä, Taimi, tuli tilalle 1940-luvulla. Maatalon töihin hän oli oppinut jo kotona ollessaan. Pientalon tyttärenä kesällä päivät täyttyivät töistä navetassa, heinäpellolla ja ruoanlaitossa talkoolaisille ja omalle väelle. Jouduttiin myöskin välillä evakkoon talosta taloon ja muistan, että siellä väsytti niin ettei enää tiennyt mikä päivä oli menossa.

Pitkäsen Tauno oli tutustunut naapurikylän tyttöön Taimiin jo vuosia aikaisemmin. – Tutustuttiin, kun tavattiin nuoria lähikylistä, leikittiin, laulettiin ja keksittiin kaikkea tekemistä.

Kun tulin taloon siellä oli lisäkseni Taunon sisaruksia ja vanhemmat. Heti vaan alettiin navettatöihin ja ruoanlaittoon. Kyllä silloin aika oli kovaa. Heinää tehtiin ja hevosella ajettiin latoon.

Meillä oli aluksi kolme lypsävää. Vuonna 1966 luettiin Taunon kanssa maatalousneuvojien kurssilla maatalousopiston oppimäärä. Vuonna 1977 rakennettiin uusi elementtinavetta, johon sopi 20 lypsylehmää.   Samalla ostettiin hyviä kantalehmiä, lypsivät jopa 30 kg. Vuonna 1970 laitettiin hevoset pois ja traktori tuli tilalle Meillä oli kaksi traktoria ja peltoa 25 ha.

Sukupolvenvaihdos ja ensimmäiset juustot

Oiva ja veljensä Pauli onneksi halusivat jatkaa tilalla ja niin me sitten jäimme Taunon kanssa eläkkeelle. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1988.

Siihen aikaan oli maitokiintiöt, kuinka paljon tila sai tuottaa. Jos tuotanto meni yli kiintiön, siitä jouduttiin maksamaan sakko. Oiva totesi, että katsohan nyt äiti, näin hyvin lypsävä lehmä pitää laittaa teuraaksi. Sanoin, että älä laita minä alan tehdä siitä juustoa. No mitä sinä sillä juustolla teet, kysyi Oiva. Myyn torilla. Niin myin vuonna 1995 ensimmäiset juustot torilla ja kaikki meni. Jatkoimme juuston valmistusta vuoteen 2001 ja jonka jälkeen teimme tilauksesta juustoa Merjan avustuksella vuoteen 2011.

Tuotekehitystä

Oiva ja Merja Pitkänen kertovat: Kun menin Merjan kanssa naimisiin ja hän muutti tilalle, mietimme mitä hän tekisi, kun oman ammatin töitä ei ollut Kuusamossa tarjolla. Laajensimme juuston valmistusta ja teimme tuotantotilat juuston valmistukseen vuonna 1996. Vuonna 2011 rakensimme uudet tilat leipäjuuston valmistukseen. Sitten aloimme kehitellä juuston valmistuksen lisäksi jogurttia. Teimme pitkään tuotekehitystä, kokeilimme ja maistelimme. Tällä hetkellä jogurtin valmistuksemme on salainen resepti. Meillä on maatalousyhtymässä noin 50 lypsävää. Lypsyrobotti hoitaa lypsämisen ja koneet muutenkin ovat avuksi navetanpidossa. Maito tulee jogurttiin suoraan omalta tilalta. Luovuimme juuston valmistuksesta viime vuonna, ja valmistamme pelkästään jogurttia entisen juustolan tiloissa.

Jogurtinvalmistus alkaa

Nuoria on tulossa mukaan maitotilan hoitoon. Tässä vaiheessa meillä on enemmän aikaa kehittää jogurtinvalmistusta. Haluamme nyt ja tulevaisuudessa lisätä siihen yhä enemmän näitä Koillismaan ja Lapin makuja. Meillä on Kuusamo Lapland Wild Wood tavaramerkki ja välillä tuntuukin, että tämä kehittämistoiminta vaatiikin ”villiä menoa”. Koko ajan on uusia ajatuksia mielessä. Merja lisäksi kokeilee vielä uusia jogurttireseptejä.

Kuusenkerkkä oli meille uusi tuttavuus. Maistatimme kuusenkerkkäjogurttia Kuusamon katuruokamarkkinoilla vuonna 2017. Siihen tykästyttiin ja siitä rohkaistuneena aloitimme valmistuksen. Jogurtissa maistuu pohjoisen aurinko ja puhdas maaperä. Kuusenkerkän ostamme paikallisilta luonnonvaratuottajilta.

Kultaa SM kilpailusta!

Viime vuonna saimme kuusenkerkkäjogurtista valtakunnallisen tunnustuksen, kultaa, luokassamme elintarvikealan Artesaaniruoan SM-kilpailussa. Olemme siitä todella ylpeitä ja tunnustus osaltaan kannustaa jatkamaan jogurtin kehitystyötä.  

Suomalaiset yhä enemmän arvostavat lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Meillä on täällä pohjoisessa kaikki mahdollisuudet. Puhdas luonto, tutkitusti maailman puhtaimpia vesiä, puhdas maaperä ja kesällä meillä paistaa aurinko yötä päivää. Ne antavat perustan näille hienoille mauille. Tätä on hyvä jatkaa.   

Pitkäsen maalaisjuustola
Kiviperäntie 80 a, 93800 Kuusamo
Puh. 040 524 8026
info@maalaisjuustola.fi

© Pitkäsen maalaisjuustola | Sivuston toteutus Davas